Pontlevoy

De gemeente Pontlevoy is gelegen op het kruispunt van Touraine, Blois en Sologne, in het hart van de Loire kastelen.
De naam Pontlevoy, is ontstaan in de negende eeuw. En dankt haar naam aan de 'stenen brug' (pont) over de zijrivier van de Cher. Deze zijrivier doorkruiste het dorp.

In Pontlevoy zijn belangrijke overblijfselen uit de prehistorie terug te vinden. Rue de la Juiverie is het enige overblijfsel van de oude Joodse gemeenschap van Pontlevoy. Touraine werd bewoond door de Joden en Romeinen tot hun vervolging en de uiteindelijke verdrijving uit de regio in 1306, als gevolg van anti-semitisme.

Het is vooral het prachtige architectonische ensemble van de abdij. Die het dorp tot een belangrijk commercieel en cultureel centrum maakte, in 1034 opgericht door Gelduin de Chaumont en opnieuw opgericht in 1644 door kardinaal Richelieu. Dit charmante monument ligt in het hart van het dorp. Vanuit ons huis heeft u een prachtig zicht op de tuinzijde van deze abdij.

 

Tussen 1902 en 1963, heeft Louis Clergeau, een plaatselijke horlogemaker en zijn dochter, meer dan 10.000 foto's van het leven in Pontlevoy gemaakt. Het museum ook gewezen op hun werk. De Clergeau collectie geeft een opmerkelijk beeld van het Franse leven evenals het werk van de fotograaf Jacques H. Lartigue.

 

U kunt aan de hand van "het museum in de straat" (op elke hoek van de pittoreske straatjes zijn borden met foto's en teksten geplaatst) meer informatie krijgen over de oude huizen en gebouwen in het centrum van het dorp. Deze stammen uit vijftiende tot de negentiende eeuw.

Lokale producten zijn: wijn en geitenkaas. Bij de lokale kaasboer "Moreau", kunt u kaas en wijn proeven. 

  • Facebook Social Icon
  • Instagram